MENÚ
Home >> Fem >> Acció Social >> ECOSOL, Empresa d'Inserció

Acció Social

L’Acció Social es centra en l’atenció i l’acompanyament a les persones que es troben en situació o risc d’exclusió, en el seu procés de promoció i desenvolupament integral i en l’exercici dels seus drets, alhora que en la prevenció d’aquestes situacions de vulnerabilitat.
ECOSOL, Empresa d'Inserció

ECOSOL és l’empresa d’economia solidària de Càritas Diocesana de Girona. La seva missió és generar oportunitats per a persones en situació de vulnerabilitat social perquè puguin integrar-se al mercat laboral ordinari i incorporar-se a la societat de manera autònoma i participativa. Aquest objectiu es vehicula a través d’una empresa que cerca la sostenibilitat econòmica, ambiental i social, conjugada amb la qualitat en la prestació del servei i la gestió. 

Breu història

Els orígens d’ECOSOL es remunten a l’any 1995, quan va dur-se a terme un programa d’acompanyament a la inserció laboral al barri gironí de la Font de la Pólvora. Com a empresa, ECOSOL comença a funcionar el 2006, i des de 2008 s’encarrega de tota l’activitat de treball protegit de Càritas Diocesana de Girona. Amb el pas dels anys, ha anat ampliant les línies d’activitat i la formació que hi va associada, sempre reservant el setanta per cent dels llocs de treball a persones en risc o en situació d’exclusió social, i oferint una formació general i especialitzada a cada persona treballadora. Actualment, l’empresa disposa de 8 línies diferents i acull més de 100 persones l’any en itineraris amb contractes d’inserció. Aquest creixement i la consolidació empresarial es fonamenten en una sèrie de valors, presents des de l’inici del projecte. 

Valors

La persona, al centre. Les persones són les protagonistes del seu procés de millora, en què es dona una atenció personalitzada a cadascú perquè realitzi tot el seu potencial. 

Innovació i qualitat. Cerca contínua per preveure i adaptar-se a la realitat de cada moment, sempre en benefici de la persona, els clients, la comunitat i la societat en conjunt.

Transparència. Cultura institucional basada en l’ètica i en l’obertura de la informació cap a totes les persones interessades en la tasca de l’empresa.

Participació. Obertura i promoció de la participació a tots nivells, afavorint la implicació de totes les persones que formen part de l’entitat, generant complicitats i sinergies a nivell extern i afavorint un treball social comunitari.
Memòria ECOSOL 2019

Línies d'activitat

ECOSOL impulsa 8 línies d’activitat, on es desenvolupen itineraris formatius i s’ofereixen contractes d’inserció amb pla de formació personalitzat. ECOSOL reserva el 70% de llocs de treball per persones en risc o en situació d’exclusió social. D’altra banda, ECOSOL està donada d’alta en la classificació empresarial com a empresa de neteja i també al Registre d’Empreses Acreditades de construcció i operador postal. 

1. Serveis de brigada i neteja integral d’edificis

S’ofereix el manteniment integral i neteja industrial, domèstica i especialitzada com la desinfecció. A més també prestem serveis de neteja de grafitis i neteges i manteniments d'alçada. Així mateix, ECOSOL s’encarrega del servei de brigada d’alguns municipis, amb equips polivalents. En totes les tasques es té en compte l’eficiència energètica i de recursos. 

2. Muntatge, manteniment i lloguer de bicicletes 

ECOSOL compta amb tres línies de muntatge industrial en cadena de bicicletes de marques destacades a nivell global. Així mateix, s’ofereix un servei de venda, reparació, recuperació i manteniment de bicicletes. D’altra banda, ECOSOL lloga bicicletes per a allotjaments turístics que vulguin oferir aquest servei als seus clients. 

3. Missatgeria sostenible

El servei de missatgeria sostenible, en tricicle elèctric, està dirigit a particulars, petit comerç̧ i empreses que necessitin un servei de repartiment ràpid i eficient, amb el valor afegit que es tracta d’un servei ecològic. La proposta està pensada per a la distribució́ de mercaderies als centres de les ciutats, tot utilitzant vehicles de càrrega elèctrica que poden transportar fins a 180 quilos de pes.

4. Restauració – El Coro i servei de càtering

Amb el lema “Cuinem amb Cor”, ECOSOL tira endavant la línia de restauració, que consisteix en la gestió del bar-cafeteria El Coro, a Sarrià de Ter. Des del 2016, i gràcies a la concessió de l’Ajuntament de Sarrià de Ter, ECOSOL ofereix en aquest espai un servei de bar i restauració, amb menú diari. Des del 2019, l’empresa també ofereix un servei de càtering, elaborat amb productes de proximitat a les instal·lacions del Coro, per a tot tipus d’esdeveniments i ocasions. D’altra banda, ECOSOL organitza regularment actes socials i culturals al Coro. 

5. Gestió integral de roba i llibres usats

La gestió del residu tèxtil i de llibres usats és un projecte ampli que conté diversos processos. D’entrada, es realitza la recollida periòdica als contenidors vermells, situats a la via pública, i que actualment són més de 150. Seguidament, es fa una selecció del residu tèxtil per a la seva reutilització venent-lo al mercat de segona mà, i una part es destina també a donacions per a usos socials i, a través de l’exportació, a projectes de cooperació internacional. La roba és enviada a la planta de triatge que Càritas de Barcelona té a Sant Esteve Sesrovires. Pel que fa als llibres, passen a formar part del Projecte Rebooks de venda per internet i en els nostres establiments.

6. Tallers de confecció 

ECOSOL disposa de dos tallers de confecció, a Banyoles i a Olot, on es produeixen bosses i complements de moda a través de la reutilització de diferents materials com ara sacs utilitzats en el transport de cafè i excedents de la indústria tèxtil. A través del treball d’inserció, es materialitzen dissenys que esdevenen bosses de tendència gràcies a la col·laboració de marques reconegudes que confien en el projecte, per a les quals ECOSOL confecciona diversos productes. Així mateix, existeix una línia de productes propis d’ECOSOL, que comprèn bosses i altres complements de roba. 

7. Projecte Rebooks

Rebooks és un projecte social del Grup Èxit que amb la reutilització dels llibres actua com a centre de capacitació per a persones amb dificultats laborals o que es troben  en situació de vulnerabilitat social, a més de contribuir a la reducció de residus i la preservació mediambiental. ECOSOL s’encarrega de la recollida dels llibres de segona mà mitjançant la seva xarxa de contenidors a la via pública. 

8. Magatzem i logística i Centres de Distribució d’Aliments

ECOSOL s’encarrega dels llocs de treball d'encarregat de caixa i mosso de magatzem en els 10 Centres de Distribució d'Aliments de la Diòcesi de Girona.

Treball en xarxa

La filosofia d’ECOSOL és cercar la col·laboració i la complicitat dels diversos agents del territori per assolir els seus objectius, alhora que enforteix l’economia solidària i contribueix a la dinamització econòmica i social de la demarcació.

ECOSOL és una de les tres entitats impulsores del Grup Èxit, juntament amb la Fundació Drissa i la Fundació Ramon Noguera. El grup s’especialitza en la prestació de serveis de neteja, pintura, jardineria, industrials i de manteniment per incrementar l’activitat econòmica a partir de la formació i la inserció laboral de persones amb discapacitat o en risc o situació d’exclusió social.

ECOSOL és sòcia fundadora de la Federació Catalana d’Empreses d’Inserció (FEICAT).

ECOSOL participa al Mercat Social, una plataforma de la Federació Catalana de Voluntariat Social per comprar productes i contractar serveis d’organitzacions socials del país. ECOSOL hi ofereix les seves bosses i altres complements tèxtils, així com el servei de càtering.

Finançadors

Cofinançador

Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies


Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
NEORG