MENÚ
Home >> Fem >> Acció Social >> Infància, joves i família

Acció Social

L’Acció Social es centra en l’atenció i l’acompanyament a les persones que es troben en situació o risc d’exclusió, en el seu procés de promoció i desenvolupament integral i en l’exercici dels seus drets, alhora que en la prevenció d’aquestes situacions de vulnerabilitat.

Infància, joves i família
Aquí pots consultar les dades del programa referents a l'any anterior

*Hi ha hagut diverses actualitzacions pel que fa a algun dels projectes, ja que o bé s'ha deixat de fer o bé ha evolucionat i s'ha reinventat.

La memòria 2020 és una fotografia de l'impacte provocat per la crisi sociosanitària a les persones més vulnerables. La demanda d'ajuda no ha parat de créixer i la resposta de Càritas ha estat sòlida, gràcies al compromís del voluntariat, els socis/es i donants i les empreses i organitzacions que ens han acompanyat. Ara toca pensar en el futur amb esperança, teixir vincles de proximitat per no deixar ningú enrere i, sobretot, reconstruir una normalitat més justa socialment.

Servei d'Intervenció d'Educativa

Hi ha molts infants que no compten amb un espai adequat o que no poden rebre l’acompanyament suficient per seguir els processos d’aprenentatge en igualtat de condicions. El Servei d’Intervenció Educativa és un projecte socioeducatiu de referència implantat arreu del territori, que ofereix un espai de relació, treball en valors i reforç escolar per garantir la igualtat d’oportunitats de tots els infants. A la pràctica, equips formats per professionals i persones voluntàries acompanyen els grups d’escolars diverses tardes a la setmana, i organitzen activitats lúdiques, de treball i de relació per millorar els seus hàbits d’estudis, així com les seves habilitats personals i relacionals, amb la participació de les famílies i de forma coordinada amb tot l’entorn educatiu.

Aquí pots consultar les dades del projecte referents a l'any anterior

Objectius:
Pal·liar la transmissió intergeneracional de les situacions de vulnerabilitat dels infants joves i les famílies que acompanyem.

Destinataris:
Infants i joves d'entre 6 i 16 anys.

Càritas locals on es realitza:
Anglès, Arenys de Mar, Banyoles, Begur, Blanes, Bonmatí, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Cornellà de Terri, Figueres, Fornells, Girona (Pont Major, Taialà, Font de la Pólvora i Creueta, Sant Narcís, Espai 31), La Bisbal d’Empordà, L’Escala, L’Estartit, Llançà, Lloret, Palafrugell, Palamós, Pals, Pineda de Mar-Santa Maria, Porqueres, Quart, Roses, Salt (Sant Cugat i Sant Jaume), Sant Pol de Mar, Santa Coloma de Farners, Santa Cristina d’Aro, Torroella de Montgrí i Verges. 

Projecte d'Acompanyament a l'Escolaritat

L’adolescència és un període complex de la vida de les persones, que coincideix amb una etapa clau del procés d'aprenentatge: l’educació secundària. Les situacions de vulnerabilitat de les famílies i l’absentisme poden afegir dificultats a aquesta etapa i contribuir al fracàs escolar de l’alumnat. Per lluitar contra aquestes situacions, que poden ser l’inici d’un procés cap a l’exclusió social més severa, els equips de professionals i persones voluntàries de Càritas ofereixen acompanyament individualitzat i suport als estudiants i a les seves famílies, amb la col·laboració dels centres educatius, diverses tardes cada setmana durant tot el curs.

Aquí pots consultar les dades del projecte referents a l'any anterior

Objectius:
Pal·liar la transmissió intergeneracional de les situacions de vulnerabilitat dels infants joves i les famílies que acompanyem.

Destinataris:
Joves d'entre 12 i 16 anys.

Càritas locals on es realitza:
Caldes de Malavella, Girona: Sector Est i Pont Major i Sant Feliu de Guíxols.

 

Fes+

Les persones que cursen estudis postobligatoris tenen més oportunitats per accedir a estudis superiors i al mercat laboral en millors condicions i, d’aquesta manera, trencar el cercle de la pobresa. L’objectiu del projecte Fes+ és precisament acompanyar i fer un seguiment actiu de joves en situació de vulnerabilitat que es troben en aquesta etapa, per tal d’oferir-los les eines i el suport necessaris per superar-la amb èxit, amb la col·laboració de les famílies i de manera coordinada amb tot l’entorn educatiu.

Aquí pots consultar les dades del projecte referents a l'any anterior

Objectius:
Pal·liar la transmissió intergeneracional de les situacions de vulnerabilitat dels joves i les famílies que acompanyem.

Destinataris:
Joves a partir de 16 anys, que ja no estan seguint l'escolarització obligatòria i que volen continuar estudiant i promocionant.

Càritas locals on es realitza:
Girona: Sector Est i Salt.

 

L'Obrador

Joves entre quinze i divuit anys, d’entorns i condicions molt diverses de la comarca del Pla de l'Estany, es reuneixen setmanalment per compartir, reflexionar i debatre sobre la realitat que els envolta És un espai de referència pel jovent, on es construeixen relacions, s'aprèn a viure solidàriament i en la diversitat i a expressar i denunciar les injustícies socials a través de projectes de creació artística.

Aquí pots consultar les dades del projecte referents a l'any anterior

Objectius:
Afavorir processos inclusius a joves de llars d'orígens ètnics, socials i culturals diversos de la comarca del Pla de l'Estany que apuntin cap a una transformació social.

Millorar en processos de desenvolupament personal, relacional i social que facilitin la cohesió social dels joves participants.

Millorar la xarxa de relacions sòlides i estables dels joves participants, mitjançant la creació d'un espai de trobada entre joves d'orígens ètnics, socials i culturals diversos.

Augmentar la participació de la comunitat en els temes que preocupen als joves a través de la seva implicació en el projecte.

Destinataris:
Les persones destinatàries participants en el projecte són joves de 15 a 18 anys que estudien ESO, batxillerat o cicles formatius de grau mitjà de llars diverses.

Els joves que participen poden presentar alguna d'aquestes característiques:

Els interessa compartir les seves inquietuds, interessos i motivacions amb iguals.

Els motiva fer visible socialment els temes que els preocupen.

Tenen interès pel món artístic, creatiu i pel desenvolupament de talents.

Tenen sensibilitat per diferents temes socials.

Tenen esperit crític.

Es tenen presents per a la participació en el projecte, els criteris següents:

Dificultats econòmiques per accedir a activitats extraescolars.

Poca o nul·la xarxa social entre iguals.

Fa poc que han arribat al municipi.

Orígens ètnics, socials i culturals diversos.

Càritas locals on es realitza:
Pla de l'Estany.

Proinfància

Les situacions de pobresa es transmeten entre generacions d’una mateixa família i afecten les condicions de l’entorn i la salut. Tot plegat acaba repercutint molt clarament en el procés d’aprenentatge i escolarització d’infants i adolescents.

Càritas, en el marc del programa CaixaProinfància de l’Obra Social “la Caixa”, aborda aquestes situacions a través d’un model d’atenció d’infants de 0 a 18 anys que mobilitza tant les famílies com l’entorn educatiu i social, en espais de trobada que tenen lloc setmanalment, en els quals s’ofereixen recursos socials, educatius i terapèutics a cada cas, per prevenir situacions d’exclusió social.

Aquí pots consultar les dades del projecte referents a l'any anterior

Objectius:

Afavorir el desenvolupament de les competències dels nens i adolescents i les seves famílies que permetin millorar els seus processos d'integració social i autonomia.

Promoure el desenvolupament social i educatiu de la infància i l'adolescència en el context familiar, escolar i social.

Desenvolupar i implementar un model d'acció social i educativa integral que contribueixi a millorar les oportunitats de desenvolupament social i educatiu de la infància i les seves famílies.

Contribuir a sensibilitzar i mobilitzar la societat en l'erradicació de la pobresa infantil.


Destinataris:
Nens i adolescents d'entre 0 i 18 anys i a les seves famílies.

Els criteris d'accés són:

Famílies amb fills de 0 a 18 anys.

Complir els criteris econòmics de l'IPREM.

Necessitat d'1 servei o més de la cartera.

Famílies amb reconeixement de dificultats en l'àmbit relacional i/o escolar.

Càritas locals on es realitza:
Alt Empordà Interior, Girona, Lloret, Pla de l'Estany i Salt.

Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies


Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
NEORG