MENÚ
Home >> Fem >> Acció Social >> Acompanyament a les Persones Grans

Acció Social

L’Acció Social es centra en l’atenció i l’acompanyament a les persones que es troben en situació o risc d’exclusió, en el seu procés de promoció i desenvolupament integral i en l’exercici dels seus drets, alhora que en la prevenció d’aquestes situacions de vulnerabilitat.
Acompanyament a les Persones Grans
Aquí pots consultar les dades del programa referents a l'any anterior

*Hi ha hagut diverses actualitzacions pel que fa a algun dels projectes, ja que o bé s'ha deixat de fer o bé ha evolucionat i s'ha reinventat.

La memòria 2020 és una fotografia de l'impacte provocat per la crisi sociosanitària a les persones més vulnerables. La demanda d'ajuda no ha parat de créixer i la resposta de Càritas ha estat sòlida, gràcies al compromís del voluntariat, els socis/es i donants i les empreses i organitzacions que ens han acompanyat. Ara toca pensar en el futur amb esperança, teixir vincles de proximitat per no deixar ningú enrere i, sobretot, reconstruir una normalitat més justa socialment.

Apadrinar un Avi

Cada curs escolar, centenars de joves estudiants voluntaris i voluntàries de Càritas i persones grans que viuen en residències fan possible el projecte Apadrinar un Avi, que té per objectiu lluitar contra la solitud no volguda de les persones grans i fomentar les relacions intergeneracionals.

Durant més de 10 anys, aquest projecte s'ha centrat en les visites periòdiques dels joves als centres on viuen les persones grans. Tots junts han compartit converses i passejades i han dut a terme activitats molt diverses. Les trobades han contribuït a augmentar l'autoestima i el benestar de moltes persones grans al llarg d'aquest temps. Els joves, en canvi, han pogut retenir l'experiència i la saviesa de les persones apadrinades i crear uns vincles que no oblidaran.

Aquí pots consultar les dades del projecte referents a l'any anterior

Objectius:
Implicar la població jove en el compromís i participació social. Participar en la promoció de les persones grans que viuen en centres residencials i pateixen solitud, fomentant la relació intergeneracional a través dels valors de convivència i respecte dels joves cap a les persones grans.

Sensibilitzar la població jove de la importància d'implicar-se en activitats de promoció de les persones grans.

Potenciar els valors de convivència i respecte entre les persones grans i els joves.

Destinataris:
Persones grans que estan en centres residencials i pateixen solitud.
Alumnes dels últims cursos d'ESO i BATXILLERAT de centres educatius.

Càritas locals on es realitza:
Alt Empordà Interior, Anglès, Baix Ter, Cadaqués, Calella, Garrotxa, Girona, La Bisbal, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Malgrat de Mar, Palamós, Pla de l'Estany, Pineda i Salt.

Ser Gran en Dignitat

Abans de la pandèmia, ja teníem clar que les persones grans que viuen soles o aquelles que estan ingressades en residències, però que no compten amb el suport de persones properes, han de sentir-se escoltades, acompanyades i estimades. Amb aquest objectiu, Ser Gran en Dignitat programa visites setmanals de persones voluntàries a persones grans i organitza formacions específiques al voluntariat sobre vellesa per oferir una atenció de major qualitat.

Durant la pandèmia, quan les visites no eren possibles per culpa dels confinaments i mesures diverses, hem procurat continuar el seguiment via telefònica i mobilitzar nou voluntariat o personal tècnic, amb l'objectiu de detectar i fer front a noves dificultats, com les situacions d'angoixa o l'aïllament.

Entre els mesos de març i juny a la ciutat de Girona vam organitzar un servei a domicili que, en coordinació amb l'Ajuntament i els Serveis Socials i d'una xarxa de persones voluntàries, s'encarregava d'atendre les primeres necessitats de les persones grans que patien solitud: comprar aliments, medicaments o llençar la brossa, entre d'altres.

Aquí pots consultar les dades del projecte referents a l'any anterior

Objectius:
Potenciar un envelliment actiu i de qualitat, especialment de les persones en solitud, a través de la intervenció comunitària.

Sensibilitzar a la comunitat de la importància de la seva implicació en el benestar de les persones grans, a través del voluntariat.

Potenciar l'autonomia i socialització de les persones grans, tenint en compte el seu grau de dependència.

Augmentar la participació de les persones grans en el seu procés de vida, seguint el model centrat en la persona.

Destinataris:
Les persones que s'acompanyen en aquest projecte són persones més grans de 65 anys que viuen en el seu domicili o en centres residencials, que pateixin solitud no desitjada o que es trobin en risc d'aïllament social. També poden ser persones que presentin una dinàmica de pèrdua d'interès o d'apatia pel contacte social i un cert ànim depressiu, sempre que no hi hagi un diagnòstic de patologia.

Càritas locals on es realitza:
Alt Empordà Interior, Amer, Baix Ter, Begur, Bescanó, Cadaqués, Caldes, Calella, Cassà de la Selva, Fornells, Vilablareix, Garrotxa, Girona, La Bisbal, L'Escala, Llambilles-Quart, Llagostera, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Pals, Salt i Vidreres.

Àncora

Àncora és un projecte pioner que té per objectiu crear una xarxa de veïnatge i comerços de confiança a L'Escala i Pla de l'Estany per tal que, de manera voluntària i respectuosa, puguin oferir suport i comunicar situacions de risc als serveis d'atenció professionals. D'ençà de la pandèmia, la situació de les persones grans que viuen en solitud als nostres municipis ens preocupa més que mai, perquè és un dels col·lectius que ha patit els confinaments més estrictes, amb les conseqüències que això representa en l'àmbit físic i emocional. Per això, el projecte Àncora ha hagut d'adaptar-se també al contacte telemàtic i telefònic i ha centrat el contacte presencial en farmàcies, fleques i botigues de queviures, que han pogut mantenir l'activitat de manera continuada.

Aquí pots consultar les dades del projecte referents a l'any anterior

Objectius:
Potenciar un envelliment actiu i de qualitat, contribuint a la identificació de persones grans en risc d'aïllament i exclusió social, a través de l'impuls de la corresponsabilitat i establint una xarxa d'intervenció comunitària.

Identificar les persones grans en risc d'aïllament i exclusió social.

Facilitar la intervenció en funció de les necessitats i dels recursos disponibles, informar i poder donar resposta a les necessitats i interessos detectats. Acompanyament en el cas de Càritas.

Conscienciar, sensibilitzar i formar de la importància del treball en xarxa i dinamitzar la participació com a factor clau davant les situacions de risc de la població.

Destinataris:
Entitats, persones i comerços detectors.
Persones més grans de 65 anys que viuen en el seu domicili, que pateixin solitud no desitjada o que es trobin en risc d'aïllament social. També poden ser persones que presentin una dinàmica de pèrdua d'interès o d'apatia pel contacte social i un cert ànim depressiu, sempre que no hi hagi un diagnòstic de patologia.

Càritas locals on es realitza:
L’Escala i Pla de l’Estany.


 
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies


Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
NEORG