MENÚ
Home >> Diem >> Notícies >> Les entitats socials demanen agilitat i valentia per tal de garantir el treball de les persones migrants

Les entitats socials demanen agilitat i valentia per tal de garantir el treball de les persones migrants

Càritas reuneix experts del món social, empresarial i de l’administració en una jornada per reflexionar sobre les possibilitats de contractació a les persones migrades

Nota de premsa (05/10/2023). Aquest matí ha tingut lloc la jornada “Ocupació i Regularització.Experiències d’èxit en la contractació de persones migrades” al Centre Cultural La Mercè de Girona, amb l’assistència de més de cent persones. La jornada, que s’ha emmarcat dins la Jornada Mundial pel Treball Decent que se celebra cada any el dia 7 d’octubre, ha servit per a conèixer millor i reflexionar entorn a les possibilitats de contractació que ofereix el mercat laboral a les persones migrades que no disposen de permís de treball. 

En la presentació, Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, ha destacat que “ens trobem que la tramitació administrativa s’allarga molt i l’empresa no pot esperar. Aquest desencaix és motiu de debat avui. I és per això que demanem celeritat”. Albert Quintana, president de Justícia i Pau Girona, ha fet incís en els aspectes de salut: "observem que les persones migrades han d'acceptar treballs amb càrregues físiques importants, amb estrès... els problemes de salut mental s'estan incrementant. Les experiències d'èxit ens poden donar pistes de com actuar, però la magnitud del problema és important". Eunice Romero, directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya ha posat de relleu que "tenim molts deures: hem de generar oportunitats reals i condicions d'igualtat. Estrangeria posa moltes barreres, sobretot si la persona es troba en situació irregular. S'ha de millorar la base i les condicions per un treball digne per a tothom" 

Seguidament la taula rodona ha servit per conèixer millor el procés de regularització i els reptes de futur que planteja. Mònica Caldas, jurista de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya ha explicat a grans trets el procés de regularització i les seves dificultats i reptes. Ha explicat diferents experiències de sensibilització i col·laboració entre administració i empreses. Ha fet palès que "la llei d'estrangeria condiciona les vides de les persones.El marc legal fa que el mateix sistema generi precarietat laboral, economia submergida". Núria Bisquert, de la Fundació Emys, que treballa per la conservació de la natura, fa anys que ofereix oportunitats laborals a joves que no tenen documentació per treballar. Ha afirmat que "creiem que la conservació de l'entorn porta implícit l'atenció a les persones. Si les que hem nascut aquí tenim dificultats, en aquests casos es fa més difícil". M. Carme Vidal, Cap del Servei Territorial d’Ocupació de Girona ens explica les diferents propostes que s’ofereixen des del departament d’ocupació, que intenten donar resposta a les necessitats de les persones, “però necessitem celeritat de la subdelegació del govern". En el cas de l’arrelament per formació, una de les opcions que permet regularitzar persones a través d’accions formatives, alerta que “és terrible crear expectatives i que després no puguin accedir al curs perquè l'expedient no s'ha resolt”. Pere Cornellà, president de PIMEC Girona manifesta que "estem en una nova realitat que ens sobrepassa i intentem resoldre les coses amb mirades antigues i biaixos ideològics. Si posem la persona al centre, ens trobem amb els drets humans. S'han de mantenir amb marcs normatius adequats, col·laboració i recursos que ho permetin". Ha moderat la taula Anna Güell, gerent d’ECOSOL, l’empresa d’inserció de Càritas. 

A continuació hem pogut conèixer dues experiències de contractació per part de dues empreses gironines: Llars Oxalis i Tina Neteges, de la mà d’Ezequiel Mir, prospector de Càritas Diocesana de Girona. Sílvia Fàbrega, directora de Llars Oxalis, ha explicat la seva experiència: "Càritas ens va parlar d'una persona que feia uns dos anys que estava a Girona perquè havia hagut de marxar del seu país, d'avui per a demà, per una situació de violència extrema. El perfil ens va encaixar i li vam oferir un contracte d'un any de durada”. Aquest contracte està condicionat a l’aprovació de la subdelegació de govern. “En acabar l'any, l'expedient no estava resolt. És per això que demanem celeritat a l'administració". Per la seva part, Àlex Bascuñana, copropietari de Tina Neteges, explica que "vam contactar amb Càritas per buscar personal amb ganes de treballar i amb implicació. Gràcies a aquesta relació amb l'entitat, la Hanane i la Maimouna estan treballant amb nosaltres. La Hanane va començar fent les pràctiques fa 7 anys i ara és l'encarregada general de l'empresa. La Maimouna va fer les pràctiques fa poc i hem apostat per ella; esperem que siguin un procés igual d'exitós que el de la Hanane". Seguidament la Maimouna ha donat el seu testimoniatge explicant que "vaig fer la formació de neteja a Càritas i vaig aprendre molt. Vaig fer pràctiques a Tina Neteges, ells han confiat en mi i m'han fet contracte. Moltes gràcies a Càritas i Tina Neteges per l’oportunitat". La Hanane explica que "quan vaig arribar aquí no tenia res, no tenia ni regularitzada la meva situació administrativa. Gràcies a Càritas i Tina Neteges per acompanyar-me i donar-me una oportunitat; ara sóc l'encarregada de l'empresa".

En la cloenda de la jornada, Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç de Girona ha manifestat que "la realitat és molt dura, però m'agradaria cloure amb optimisme. Si ens hi posem tots, la inèrcia de l'administració es pot trencar. No hem de fer perdre a la gent la possibilitat de guanyar-se la vida per si mateixa. L'objectiu de totes les polítiques hauria de ser aquest". Seguidament Joan Martí, director dels serveis territorials d’Empresa i Treball a Girona explica que "moltes vegades la realitat ens porta al desànim, a l'abandonament i, en canvi, quan s'observa de més a prop la situació, veiem que davant un problema sorgeixen moltes solucions. Avui, amb aquesta jornada, hem vist exemples clars d'èxit”.

La jornada s’emmarca dins l’impuls del 8è Objectiu de Desenvolupament Sostenible, que promou el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom.

La jornada, organitzada per Càritas Diocesana de Girona amb la col·laboració de Justícia i Pau Girona, Pastoral Obrera de Girona, Cambra de Comerç de Girona, PIMEC Girona i l’Ajuntament de Girona, i conduïda per la periodista Mariona Ferrer, ha comptat amb la participació de persones expertes en el tema provinents del món social, empresarial i de l’administració, i ha permès conèixer de primera mà experiències de contractactació.
 

Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG