MENÚ
Home >> Diem >> Notícies >> Càritas i Justícia i Pau ofereixen un webinar per promoure les propostes econòmiques del papa Francesc

Càritas i Justícia i Pau ofereixen un webinar per promoure les propostes econòmiques del papa Francesc

“L’Economia de Francesc: propostes per a un canvi radical del sistema econòmic, a debat” és el títol del webinar que han organitzat Càritas Diocesana i Justícia i Pau i que s’ha celebrat aquest dimecres al vespre. L’acte, 100% en línia, ha comptat amb la participació d’Eduard Ibáñez, autor del llibre L’Economia de Francesc (Editorial Claret), Josep Vicenç, economista, i Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, a més d’un seguit d’intervencions destacades en el debat posterior.

Albert Quintana, des de Justícia i Pau Girona, ha iniciat el webinar amb un record per a Mons. Oscar Romero, assassinat ara fa 41 anys a Hondures, i patró de Càritas, i ha fet una introducció a la temàtica de l’acte, que no s’ha centrat tan sols en el llibre, sinó en les propostes econòmiques que promou el papa Francesc. Unes propostes que han de suposar, segons Quintana, un canvi radical de l’actual sistema econòmic, des de la perspectiva dels pobres de l’evangeli. Ja que aquesta economia que porta a l'exclusió, a la desigualtat i a la depredació, és una “economia que mata” en paraules del mateix papa Francesc.

Eduard Ibáñez, autor del llibre, s’ha declarat “compilador”, més que autor del llibre, en la mesura que “presenta d’una manera endreçada i ordenada la visió del papa Francesc”, que el situa en un context més ampli i el defineix com a continuador de la tradició de la doctrina social de l’Església. Ha recordat que el llibre s’emmarca en una col·lecció que pretén presentar d’una manera assequible per al gran públic el pensament cristià per reformular l'economia. Sobre el títol del llibre, Ibáñez ha afirmat que l’economia de Francesc és una iniciativa que vol aplegar joves de tot el món interessats en l’economia perquè la repensin per fer-la més humana i superar el model actual, que és “una economia que exclou i que mata”. Aquesta convocatòria del papa, ha afirmat, s’havia de traduir en una trobada presencial, però ha esdevingut tot un procés, una xarxa de joves a nivell mundial amb grups de treball amb molts perfils, que estan creant iniciatives per reformular l’economia. També a Catalunya hi ha grups de treball, ha assegurat. El títol, segons Ibáñez, fa referència a Sant Francesc d'Assís, el paradigma de l’economia de l’Evangeli, una economia basada en la fraternitat i com ens considerem universalment germans i com podem satisfer les necessitats de tothom. Assis és també l’inspirador del nom del papa i és darrere de tots els seus textos, ha recordat Ibáñez, i assegurat que Francesc parteix de la realitat, i no des dels grans principis i que il·lumina aquesta realitat que veu, a través de l’Evangeli. Ibáñez ha explicat que el llibre intenta desxifrar aquest pensament i extreure’n les propostes econòmiques més concretes, i ha lamentat que alguns cristians es queixin i protestin perquè el papa opini d’economia. Però Ibáñez reafirma que parlar d’economia ha de ser un deure

per a l’Església, perquè el seu objectiu és il·luminar la vida a través del regne de Déu. Per tant, diu, “és lògic que l’Església es preocupi per l’economia i per la Pau. “El papa proposa capgirar l’economia per posar-la al servei del bé comú, perquè actualment només està al servei del guany, l’acumulació i el benefici propi”, afirma. “Ens cal potenciar el desenvolupament humà integral, no només el creixement i el guany” i ha afegit: “cal una economia basada en la fraternitat”. Planteja també “ecologia integral”, com una forma de la fraternitat, que reconeix la natura com a germana, en la mateixa línia del bé comú.

Josep Vicenç, economista, ha citat Gandhi per iniciar la seva intervenció i recordar que hi ha recursos per a tothom, però no suficients per aquells que en volen sense fi. Ha parlat del “bon govern” i l’ha comparat amb el joc LEGO que significa “jugar bé”, en forma de metàfora per explicar que els governs “no juguen bé” l’economia i no defensen els interessos comuns. Vicenç ha assenyalat amb més metàfores que hi ha innovacions que perjudiquen innovacions anteriors, com les pinces de plàstic respecte a les de fusta, o les assecadores respecte del poder mateix del sol i ha recordat que les finances haurien de tenir aquesta funció: recuperar el que va bé per al bé comú.

Dolors Puigdevall, directora de Càritas Diocesana de Girona, ha convidat a llegir el llibre i ha recordat una de les reflexions que hi és present: “la cura de la fragilitat apunta un nou estil de vida”. I en aquest sentit, posa en valor les empreses d’inserció, com Ecosol, “que operen dins del mercat, però que cerquen altres objectius, com per exemple, que el màxim nombre de persones tinguin una feina digna i que no siguin considerades només una força de treball”. Puigdevall també ha remarcat la importància del treball en xarxa entre les empreses socials, “perquè totes cerquen els mateixos objectius”, així com la responsabilitat social de la resta d’empreses i entitats. “Tenir cura de la fragilitat és també crear una cadena de formació per orientar les persones en el món laboral i acompanyar-les en la inserció laboral”, ha dit i “cap administració ni cap entitat pot tenir cura de la fragilitat de manera aïllada”, ha afegit. “Ens hem de preguntar qui es troba en la màxima fragilitat en cada moment i acompanyar precisament aquestes persones”, ha assegurat.

Després de les aportacions inicials, el debat va incloure un seguit d’ intervencions per tal de destacar i concretar les diverses propostes, des de senyalar l’aportació responsable dels empresaris, a la responsabilitat social en l’economia i a l’educació ètica en tots els camps. També van posar de relleu la importància de l’habitatge per a una vida digna, la necessitat de reduir la nostra petjada ecològica, el paper del treball com a principal factor d'inserció i el plantejament d’una renda bàsica.

Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG