MENÚ
Home >> Diem >> Notícies >> Un 95% de les persones ateses per Càritas no percep ajudes per ingressos mínims

Un 95% de les persones ateses per Càritas no percep ajudes per ingressos mínims

Les prestacions econòmiques bàsiques no arriben a les persones més vulnerables. Aquesta és la principal conclusió de l’informe “Ingressos Mínims” que ha presentat aquest matí Càritas Diocesana de Girona en roda de premsa a Girona. 

L'informe, realitzat per l'Observatori de la Pobresa i l'Exclusió Social de l'entitat, se centra en l'impacte de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i l'Ingrés Mínim Vital (IMV) en les persones ateses per l'entitat. El document posa de manifest que més de la meitat de les persones que sol·liciten acompanyament a Càritas desconeix aquestes ajudes. A més, l'informe alerta que alguns dels requisits són massa excloents i dificulten que les persones més vulnerables puguin accedir a les ajudes amb èxit, especialment aquelles que no poden acreditar un empadronament residencial, persones en situació administrativa irregular, joves vulnerables entre 18 i 23 anys, joves extutelats o persones sense llar. La manca de competències bàsiques digitals o el desconeixement de la llengua sumen encara més dificultats a aquestes tramitacions.

Renda Garantida de Ciutadania

Pel que fa la RGC, només el 16,9% de les persones ateses per Càritas ha iniciat la tramitació i 4 de cada 5 persones ha necessitat suport de l’entitat durant aquest procés. Només un 5% de les persones que s’adreça a Càritas rep la RGC. L’entitat alerta que els imports que perceben les famílies a través de la RGC no s’han actualitzat des de la seva creació el 2017 i que l’accés a la RGC s’estableix en funció de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), que no s’actualitza des de 2010, fet que provoca un increment de les restriccions per accedir als ajuts socials i prestacions vinculats a l’IRSC.

Ingrés Mínim Vital

La meitat de les persones que s’adrecen a l’entitat desconeixen aquesta ajuda prèviament. Una vegada atesos, gairebé una tercera part tramita la IMV. La desinformació i la manca de competències fa que un 82,3% necessiti el suport de l’entitat per a la tramitació. Amb tot, un 63% dels expedients es troben encara pendents de resolució.

Així doncs, Càritas Diocesana de Girona exigeix mesures de protecció que protegeixin de veritat les persones més vulnerables. Per tot plegat, l'entitat proposa: garantir la correcta harmonització de la RGC i l'IMV com a mesures de protecció inclusives; crear una finestra única amb una única sol·licitud de renda mínima per simplificar el tràmit; reduir el termini màxim per resoldre les sol·licituds de la RGC, ampliar la cobertura de la RGC a joves extutelats majors de divuit anys i persones sense llar, reduir de 24 a 12 mesos el requisit de residència continuada i efectiva a Catalunya i persones en situació administrativa irregular.

A més, l'entitat proposa incrementar les quanties econòmiques: actualitzar anualment l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) a partir de l'IPC; incrementar en un 5% l'IRSC en consonància amb el 5% que s'ha incrementat l'IPREM; reduir incompatibilitats; les ajudes del lloguer compatible sense reducció de la RGC i la compatibilitat amb les rendes del treball amb sous baixos.

* L’informe Ingressos Mínims és la primera publicació de la sèria “Informes d’Impacte” que publicarà l’Observatori de la Pobresa i l’Exclusió Social de Càritas Diocesana de Girona. 
 

 


 

Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG