MENÚ
Home >> Diem >> Notícies >> Càritas i les entitats d’Església denuncien l’alta desocupació estructural durant la jornada per al Treball Decent

Càritas i les entitats d’Església denuncien l’alta desocupació estructural durant la jornada per al Treball Decent

El seu manifest d’enguany porta per títol “Sense compromís no hi ha treball decent” i és una crida a tots els agents implicats, per fomentar la creació i manteniment de llocs de treball dignes, que generin estabilitat a les famílies i puguin trencar el cercle de la pobresa. Precisament, aquest divendres, 7 d’octubre, Càritas Diocesana de Girona ha organitzat un acte al CaixaForum de Girona, amb la participació de Justícia i Pau Girona i la Pastoral Obrera, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Girona, que reunirà empresaris, testimonis i experts molt diversos, amL'actual situació inflacionista, provocada inicialment per l'augment desmesurat dels beneficis de les empreses d'energia, té com a conseqüència directa el creixement del cost de la cistella de la compra i, de retruc, l’augment del cost de la vida de les famílies treballadores i especialment de les més vulnerables. Aquest context és també una amenaça per a l’ocupació, que segueix rebent l'impacte de la pandèmia. La taxa de desocupació actual supera el 12 per cent. Davant d’aquest context, i en el marc de la jornada per al Treball Decent, que se celebra el 7 d’octubre, les entitats de la iniciativa Església per al Treball Decent, de la que en formen part Càritas Diocesana de Girona, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera, denuncien l’alta desocupació estructural, que provoca situacions de vulnerabilitat permanents en una bona part de la societat. Aquestes situacions generen treballadors pobres, que sovint accepten feines precàries i que necessiten el suport de les entitats socials per poder viure en condicions. 

 

Manifest i jornada de reflexió

 

b l’objectiu de promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom, com reclama el punt número 8 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). L’acte el conduirà la periodista Laura Fanals. 

 

Càritas i la resta d’entitats impulsores de la iniciativa per al Treball Decent reivindiquen al manifest la necessitat de continuar vigilant i regulant les condicions laborals perquè siguin decents. Reclamen també que s'incorpori a l'agenda política l'atenció de les causes que provoquen aquesta tragèdia de sinistralitat laboral, i alerten que dues persones treballadores moren cada dia al nostre país, com a resultat de no garantir la seguretat i salut en el treball.

 

Per a això, fan una crida al Govern i als agents socioeconòmics a comprometre's amb l'ocupació de qualitat en un context inflacionista de pujada de preus que no poden suportar els salaris de les persones treballadores. 

.

En aquest sentit, la iniciativa urgeix analitzar la proposta del papa Francesc de reduir la jornada laboral (sense que això redundi en baixada salarial) com a mesura de creació de treball decent. Així mateix, consideren que ha d’aflorar el treball que es desenvolupa en l'àmbit de les cures i convertir-se ja en treball decent. 

 

Seguint el lema “Sense homes i dones compromeses, no serà possible el treball decent”, les entitats animen a participar en actes reivindicatius i celebratius en totes les places i parròquies per aconseguir que aquesta presa de consciència es vagi convertint en compromís diari pel treball decent, com demana la iniciativa en el seu manifest. 

 

8 anys de reivindicacions

 

La iniciativa Església pel treball Decent (ITD) va començar la seva marxa el 2014 i està format per organitzacions d'inspiració catòlica i congregacions religioses, entre les quals es troben Càritas, Justícia i Pau i la Pastoral Obrera, entre moltes d’altres. El seu objectiu és sensibilitzar, visibilitzar i denunciar una qüestió essencial per a la vida de milions de persones: el treball humà i reivindicar el treball decent «cap a l'interior d'aquestes organitzacions, cap a l'Església en general i cap a la societat». 



 

Manifest Treball Decent
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG