MENÚ
Home >> Diem >> Notícies >> Càritas alerta del rebrot i l’expansió de l’exclusió social per la crisi sanitària

Càritas alerta del rebrot i l’expansió de l’exclusió social per la crisi sanitària

Les dades recollides durant l’emergència sanitària han disparat les alarmes de l’entitat. Càritas Diocesana de Girona ha mantingut el 62% dels punts de serveis oberts i el 100% dels serveis essencials, bàsicament l’entrega d’aliments, en una operació anomenada El compromís no tanca. L’entitat ha atès 15.737 persones durant aquest període, una xifra que representa un augment molt pronunciat respecte del mes anterior al confinament i que confirma que el rebrot de l’exclusió social empitjora la situació de les famílies més vulnerables i que s’expandeix a llars que es veuen afectades per noves dificultats arran de la crisi sanitària. La demanda d’ajuda s’ha arribat a multiplicar per tres i l’entitat ha posat en marxa una número únic d’atenció telefònica arreu de la diòcesi. Els equips han realitzat 21.325 intervencions telemàtiques que inclouen suport a infants, joves i famílies de l’àmbit socioeducatiu, entrevistes laborals d’assessorament i orientació, consultes jurídiques, contactes amb persones grans que viuen soles o aïllades i acompanyament i suport emocional, entre d’altres.

Tots els serveis d’entrega d’aliments s’han mantingut oberts des del primer moment extremant les mesures de precaució, i això ha permès entregar 34.534 cistelles o 792 tones d’aliments lliurats a famílies vulnerables gràcies també a la col·laboració d’ajuntaments i altres entitats enxarxades. Moltes d’aquestes famílies ateses s’havien quedat sense ingressos d’ençà de l’estat d’alarma i la parada en sec de l’economia. En zones concretes molt vinculades al turisme, com a tota la Costa Brava, l’augment de la demanda d’ajuda ha estat encara més significatiu. A Lloret de Mar, per exemple, el Centre de Distribució d’Aliments va haver de traslladar-se al pavelló municipal del municipi per poder atendre fins un 80% més de persones de l’habitual (de 495 a 884 famílies ateses). Però aquesta tendència també s’ha notat a Palafrugell (de 285 a 323 famílies ateses) o a Roses (de 230 a 430 famílies ateses), per exemple, localitats molt castigades per la frenada econòmica. A més, els menjadors socials han repartit 1.631 àpats per emportar. Càritas ha preparat 264 lots de roba, malgrat que els robers estiguessin tancats i ha concedit 114 ajudes econòmiques puntuals d'extrema necessitat a famílies vulnerables.

Un 52% de les 590 persones voluntàries mobilitzades durant l’emergència era de nova incorporació, sobretot joves. Precisament, el voluntariat jove, com el del projecte Apadrinar un Avi, no ha volgut deixar les persones grans abandonades en un moment tan crític i s’han realitzat fins a 614 accions d'acompanyament a 46 residències de tota la diòcesi i 2.069 trucades d’acompanyament i suport emocional a 221 persones grans soles, confinades al seu domicili. Aquestes accions inclouen acompanyament virtual, missatges de suport, vídeos i altres iniciatives per mantenir el vincle amb un col·lectiu especialment castigat per les circumstàncies Però Càritas tampoc ha volgut deixar de lluitar per la igualtat d’oportunitats, i ha acompanyat fins a 892 infants i joves de 247 famílies per evitar que el confinament i la tancada general de centres perjudiquessin el seu procés educatiu. Els equips de l’entitat han realitzat trucades i vídeotrucades regulars de seguiment i suport, i a llocs com a Salt, per exemple, els equips s’han organitzat per aconseguir i recuperar ordinadors per a les famílies més vulnerables.

Els serveis d’atenció a les persones migrants han atès 804 persones i han realitzat 777 assessoraments telefònics i fins a 434 entrevistes de suport durant el període de confinament, per garantir els Drets de les persones durant els processos de regularització o estrangeria. Pel que fa l’àmbit laboral, l’entitat ha atès 406 persones i ha mantingut l’actitivat de 85 treballadors d’inserció. La dada rellevant són les 44 insercions aconseguides durant el període de confinament, sobretot en sectors com la neteja.

Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
© Copyright NEORG 2023 by NEORG