MENÚ
Home >> Diem >> Notícies >> Càritas inicia el projecte d'Horts Socials

Càritas inicia el projecte d'Horts Socials

El Projecte d'Horts Socials a la comarca del Baix Empordà neix sota el paraigua del Programa Salut i Crisi de Dipsalut, fruit del treball conjunt i enxarxa't entre administració pública i Càritas per donar cobertura a la necessitat, cada vegada més creixent, de desenvolupar projectes de dinamització comunitària que promoguin tant el benestar emocional com un estil de vida saludable mitjançant l'ocupabilitat de la vida diària de les persones, tenint en especial consideració aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat social.

Els horts socials són espais compartits per diverses persones on es practica l’horticultura ecològica, en els quals els participants poden disposar d’una parcel·la i produir aliments per a l’autoconsum. Se'ls ofereix capacitació i assessorament tècnic en agricultura ecològica, i es treballen aspectes relacionats amb l’educació ambiental i l’educació per a la salut. Es realitza un acompanyament individualitzat, partint de les necessitats i capacitats de cada persona per treballar habilitats socials i competencies transversals, i una dinamització grupal partint d’una metodologia participativa que fomenta l’apoderament del propi grup.També es recolzen aquelles accions pensades per a la dinamització social del projecte (organització dels hortolans, jornades lúdiques, accions amb membres d’altres experiències d’horts socials, etc.). Els horts són espais que reflecteixen la diversitat de cada municipi, esdevenint punts de trobada de persones molt diverses, on es persegueix fomentar la cooperació entre elles.En aquesta línia, es treballa per la generació de dinàmiques d’intercanvi de coneixement i per la creació de xarxes socials, fet molt valorat pels propis participants.


El fet de formar part dels horts socials aporta una sèrie de beneficis físics i emocionals molt recomanables per a la millora de la salut dels participants (mobilitat, socialització, il·lusió), i permet millorar una sèrie d’habilitats socials (comunicació, col·laboració, compromís, etc).

En una primera fase, els Ajuntaments de St. Feliu de Guíxols, Platja d'Aro i Palafrugell han impulsat aquest projecte en els seus municipis i han estat treballant de forma coordinada amb Càritas Diocesana de Girona, què gestiona el projecte de dinamització d'horts socials durant aquest 2015. En el què portem d’any, ja s’han beneficiat del projecte més de 100 persones. El fet de treballar en xarxa amb altres serveis i agents locals de la comarca, fa que els horts alhora siguin espais oberts a la participació de la resta de la ciutadania

En previsió pel 2016, s'està treballant per avançar en el desenvolupament del projecte a les poblacions de La Bisbal de l'Empordà i Calonge, ja que en aquests moments es troba en una fase molt inicial.
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Finançadors

Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
NEORG