MENÚ
Home >> Diem >> Notícies >> No a la política de la por. Sí a la política de la integració, l’acollida i el desenvolupament dels pobles

No a la política de la por. Sí a la política de la integració, l’acollida i el desenvolupament dels pobles

Càritas Diocesana de Girona se suma al comunicat emès el dia 2 de setembre per Cáritas, CONFER i Justícia i Pau amb el lema “No a la política de la por. Sí a la política de la integració, l’acollida i el desenvolupament dels pobles”.

Els sagnants i inhumans esdeveniments dels que en som testimonis a la Frontera Est (Sèrbia, Grècia, Macedònia etc.) tan sols un parell de mesos després de la presentació de l’Agenda Europea d’Immigració, a més d’un saldo en vides, en drames humans, mostra un saldo d’ineficiència política inacceptable en termes de dignitat i defensa dels Drets Humans, que la nostra societat no pot permetre.

No és només una crisi humanitària. És l’estrepitós fracás d’una política mal anomenada migratòria i que es redueix a un indecent i milionari control dels fluxos (Frontes, Eurosur etc.) sostingut sobre el discurs de la por a la invasió del diferent. Les pasteres, Lampedusa, Ceuta i Melilla, la situació a Sèrbia, Grècia o Macedònia són conseqüències estructurals d’aquesta desenfocada política, i no pas les seves causes.

No és només una crisi de refugiats. No podem ni hem de quedar-nos només amb una resposta d’emergència a totes aquestes persones que, efectivament, necessiten de la nostra protecció. La realitat que vivim actualment és el resultat d’una falta de polítiques coherents que abordin la complexitat de les causes que motiven la mobilitat humana. Falta de coherència en política exterior, en política econòmica, en polítiques de cooperació per al desenvolupament.

És el resultat d’una absència de política de cooperació per al desenvolupament que oblida que darrere de cada decisió d’abandonar una casa, una feina i una vida hi ha una causa d’expulsió (la guerra, la falta d’oportunitats, el canvi climàtic etc.) i persones a les que s’ha de protegir i garantir els seus Drets Humans.

És el moment d’abordar el repte que, com a societat, ja hem afrontat; evitant que aquests successos que ens omplen de dolor i vergonya es produeixin de forma cíclica. L’única solució proposada pels governs, la via de la seguretat, no és viable, ni en termes d’humanitat, ni en termes polítics.

És el moment de reconèixer a l’altre, al diferent, no com un invasor sinó com un igual amb els mateixos drets, com una aportació positiva a la nostra societat mestissa; com un germà en dificultats al que hem de buscar un lloc, encara que estiguem més estrets. Europa no pot perdre l’oportunitat per repensar sobre les polítiques desenvolupades fins ara, per protegir les persones que intenten arribar al nostre territori, per invertir en polítiques per al desenvolupament i en polítiques d’integració.

Ens unim al missatge del Papa Francesc que en el seu recent viatge a Amèrica Llatina animava la comunitat cristiana i tota la societat a no tenir por i a demanar un canvi “... un canvi real, un canvi d’estructures. Aquest sistema ja no s’aguanta, no l’aguanten els camperols, no l’aguanten els treballadors, no l’aguanten les comunitats, no l’aguanten els pobles... I tampoc l’aguanta la Terra, la germana mare terra”.

Ens hem quedat orfes d’una veritable política de migracions. Demanem als governants que assumeixin amb proactivitat el repte històric de parar de construir tanques, murs i reixes proposant solucions i polítiques que posin les persones al centre:

Creant vies de protecció i acollida efectives per als refugiats .
Generant i desenvolupant més vies legals d’accés al nostre territori a les persones migrants
Visibilitzant que la mobilitat humana és sempre una oportunitat per a la nostra vella Europa i no un risc.

Tenim un gran repte com a societat, dignificar-nos com a éssers humans, fent un lloc a casa nostra i buscant camins nous pels que tots puguem transitar.
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Finançadors

Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
NEORG