MENÚ
Home >> Fem >> Acció Social >> Programa Educació

Acció Social

L’Acció Social es centra en l’atenció i l’acompanyament a les persones que es troben en situació o risc d’exclusió, en el seu procés de promoció i desenvolupament integral i en l’exercici dels seus drets, alhora que en la prevenció d’aquestes situacions de vulnerabilitat.
Programa Educació
L’atenció a la infància i adolescència en risc d’exclusió és un dels àmbits prioritaris i importants del treball de Càritas a la diòcesi de Girona, tenint com a principal finalitat el treball pel desenvolupament
integral dels infants i joves des de diferents àmbits d’intervenció: escolar, personal, familiar i social.
Les accions que desenvolupem tenen com a finalitat treballar els hàbits, actituds, coneixements i habilitats que els ajudin a trencar el cercle de l’exclusió, reduint els índexs d’abandó escolar prematur.
La crisi econòmica està provocant que moltes famílies cada vegada estiguin més
abocades a situacions
de precarietat que hipotequen el futur dels seus fills/es. Cal impulsar accions de prevenció per abordar de forma integral les situacions de risc i garantir que els infants i joves puguin dur a terme el seu procés educatiu amb tota
normalitat.

Servei d'Intervenció Educativa (SIE)

El Servei d’Intervenció Educativa (SIE) ofereix suport social i educatiu a infants i joves que presenten dificultats en el seu procés escolar i que viuen en un entorn social i/o familiar desfavorit. Es tracta d’un recurs complementari a l’escola en el que treballa
els continguts, les actituds i les habilitats necessàries per a facilitar el seu procés d’aprenentatge i de socialització. Es conte amb la participació d’un equip de voluntariat social i el suport d’un equip de professionals.
Les poblacions on es  desenvolupa  aquest projecte són:  Banyoles, Bonmatí, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Cornellà de Terri, Figueres, Fortià,  Girona (La creueta, Font de la Pólvora, Pont Major,Taialà-Domeny) La Bisbal d’Empordà, L’Escala, Llançà, Lloret, Palafrugell, Palamós, Porqueres,  Roses,  Salt, Santa Cristina d’Aro,  Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí, Verges i Vilamalla.
Projecte SIE

Tallers per la promoció de l'alimentació saludable en la població infantil

L´objectiu dels tallers és oferir suport als infants i joves i a les seves famílies per tal que adquireixin les eines necessàries per poder gaudir d´una alimentació econòmica i sana. La col·laboració i el treball conjunt amb les institucions i entitats de l´entorn social són eines bàsiques i indispensables del projecte. Aquest any el projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Agrupació Mútua
Els tallers es desenvolupen en llocs on s´ha vist convenient du a terme accions informatives i educatives centrades en canviar determinats estils de vida, com ara a Figueres i a Girona (Creueta i Pont Major).

Projecte d’Acompanyament a l’Escolaritat (PAE)

El Projecte d’Acompanyament a l’Escolaritat (PAE) ofereix suport individualitzat a alumnes en risc d’exclusió social que cursen Educació Secundària Obligatòria. L’objectiu és donar suport a aquests joves intentant garantir l’èxit en aquesta etapa formativa. El projecte treballa en coordinació amb la família del jove i el centre escolar on l’alumne es troba matriculat.
Aquest projecte es du a terme a Banyoles, Sant Feliu de Guíxols, i a Girona als barris de Pont Major i Sector Est,i en aquest últim a través del projecte de Dinamització Comunitària Integrant Accions.
Projecte PAE

Projecte Pigmalió

Des de setembre de 2012, la FPdGi desenvolupa el Projecte Pigmalió a la zona nord de la ciutat de Girona, amb la col·laboració de Càritas i Fundació SER.GI.
L'objectiu últim del projecte és augmentar les competències educatives bàsiques dels participants (menors en entre 6 i 16 anys) mitjançant un sistema de tutories personals i familiars i fomentant la pràctica de l'esport. El projecte compte amb la col·laboració de la comunitat educativa (centres educatius, clubs esportius, entitats de suport extraescolar, etc.) com actor fonamental en el desenvolupament d'aquest projecte.
En relació amb els destinataris, el projecte persegueix aquests objectius: augmentar les seves competències educatives bàsiques, reduir els índexs d'abandó escolar prematur i incrementar els seus recursos i habilitats socials.
El projecte de la FPdGi se centra en la figura del tutor del menor, qui s'erigeix en el professional que coordina i impulsa un pla d'intervenció global introduint l'esport com opció pedagògica que contribueix a afrontar reptes educatius, familiars i socials. El pla d'intervenció s'articula a través de diferents activitats (reforç escolar, tutories amb les famílies, sistema de beques i programació d'activitats esportives regulars).

Podeu veure el vídeo del projecte clicant aquí


El Projecte Pigmalió ha celebrat la Festa Projecte Pigmalió 2014 centrada en l'esport com element cohesionador i motivador dels nens participants. Pretén promoure la igualtat de drets i oportunitats dels nens provinents de famílies desfavorides en la pràctica de l'esport. S'han practicat una gran varietat d'esports: futbol, judo, rugby i hip-hop. 

Podeu veure el vídeo de la Festa d'aquest any  clicant aquí

Programa Caixa Proinfància

Càritas Diocesana de Girona participa del Programa Proinfància de l’Obra Social La Caixa. Aquest Programa engloba un conjunt d’estratègies i accions que tenen per finalitat millorar les oportunitats de desenvolupament social i educatiu de la infancia i les seves famílies.

A qui s’adreça

Aquest programa s’adreça a nens i adolescents d’entre 0 i 18 anys de famílies en situació de pobresa o vulnerabilitat social:

Afavorint el desenvolupament de les competències dels infants i els adolescents i la seva família que permetin millorar-ne els processos d’integració social i autonomia.
Promovent el desenvolupament social i educatiu de la infància i l’adolescència en el context familiar, escolar i social.
Desenvolupant i implementant un model d’acció social i educativa integral que contribueixi a millorar les oportunitats de desenvolupament social i educatiu de la infància i les famílies.
Contribuint a sensibilitzar i mobilitzar la societat en l’eradicació de la pobresa infantil.

Amb el suport d’aquest programa, des de Càritas, podem desenvolupar una intervenció integral proporcionant als infants i a les seves famílies, serveis de reforç escolar y ajudes de bens ( alimentació i higiene infantil, equipament escolar,...) através del nostre equip de professionals de l’ambit de Suport a l’escolaritat i d’Acollida.
Càritas Diocesana de Girona
Pujada de la Mercè 8, 17004 Girona
Tel. 972 20 49 80
caritas@caritasgirona.cat
Tots els drets reservats
Avís legal | Política de cookies
Finançadors

Si prefereixes donar per transferència bancària:
Caixabank: ES88-2100-0002-53-0200129121
Triodos Bank: ES38-1491-0001-26-2073033124
Crèdits